Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς και ανθηρό επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζουν στο εγχώριο real  estate κορυφαία στελέχη της αγοράς που έλαβαν μέρος σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση της εταιρείας Real X.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού Invest in Greece Χίλντα Αλυσανδράτου, πέρυσι, η αξία τοποθετήσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα διαμορφώθηκε σε 1,45 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο ξενοδοχειακός τομέας και οι επενδύσεις που έγιναν μέσω του καθεστώτος χορήγησης άδειας διαμονής έναντι επένδυσης σε ακίνητα, ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ (Χρυσή Βίζα), αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που προσέλκυσαν τους ξένους επενδυτές στη χώρα μας.

Μπορεί ο ξενοδοχειακός τομέας και οι επενδύσεις που γίνονται μέσω της Χρυσής Βίζας να έχουν πληγεί λόγω της πανδημικής κρίσης, όμως, οι χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν “μαγνήτης” για τους επενδυτές. Αυτό δεδομένου ότι, όπως ανέφερε η X. Αλυσανδράτου, οι τιμές των κατοικιών παραμένουν χαμηλότερες κατά 35%, συγκριτικά με τα ανώτατα επίπεδα της περιόδου πριν από την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Όπως ακόμη είπε η εκπρόσωπος του Invest in Greece, η Ελλάδα αποκτά ένα ισχυρότερο “brand name” ως επενδυτικός προορισμός, έχοντας ενισχύσει την ελκυστικότητά της, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη έρευνα της EY (Attractiveness Survey Ελλάδα 2020).

“Καταγράφεται ισχυρότατο ενδιαφέρον από μεγάλα funds της αγοράς ακινήτων” ανέφερε ο επικεφαλής του Ιnvest in Greece Ηλίας Ηλιάδης.

Το μέτρο της επιβολής οριζόντιου φορολογικού συντελεστή για το σύνολο των παγκόσμιων εισοδημάτων  φορολογούμενων που μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα (non-dom), τα φορολογικά κίνητρα προς ξένους συνταξιούχους και κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα για την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης κτιρίων εκτιμάται ότι ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

Ο  ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της 8G Capital Partners Τάσος Κοτζαναστάσης σημείωσε ότι η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ ενδεχομένως, για πρώτη φορά, ύστερα από περίπου μία δεκαετία “βλέπουμε αφοσίωση από την κυβέρνηση ως προς τον περιορισμό της φοροδιαφυγής την υιοθέτηση πολιτικών που είναι υπέρ της αγοράς”. “Επομένως, θα μπορούσα να πω στους συνεργάτες μου ότι τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να επενδύσετε στην ελληνική αγορά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά πάσχει από έλλειψη προσφοράς καλής ποιότητας ακινήτων, ενώ το ενδιαφέρον περιορίζεται, ως επί το πλείστον, στην αγορά ακινήτων της Αθήνας και δευτερευόντως σε αυτήν της Θεσσαλονίκης.

Η Έρη Μητσοστεργίου διευθύντρια του τμήματος ευρωπαϊκών ερευνών της Savills σημείωσε ότι  εκτός από την αγορά αποθηκευτικών χώρων (logistics) που αποτελεί “hotspot” της ελληνικής αγοράς ακινήτων, προοπτικές εμφανίζουν οι κατοικίες για φοιτητές και συνταξιούχους, ενώ, πράγματι, έχουν πραγματοποιηθεί διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι όταν η πανδημική κρίση τεθεί υπό έλεγχο, η ελληνική αγορά ακινήτων θα αποτελέσει τμήμα της στρατηγικής των ξένων επενδυτών.  


dimitris.delevegos@capital.gr